Κάνε την δική σου
εισφορά
Κάνε την δική σου εισφορά από την JCC SMART
Βρείτε μας στο Facebook
Δραστηριότητες / Εκδηλώσεις 2019
Μαρία Καλογεροπούλου - Gallas, The Woman and The Artist

20/05/2019, 23/05/2019


Μετά τη μεγάλη της επιτυχία στη Λεμεσό το Φεβρουάριο, η παράσταση Maria Καλογεροπούλου Callas, The Woman and The Artist, επιστρέφει στην Κύπρο για δύο μοναδικές εμφανίσεις, 20 Μαΐου, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, και 23 Μαΐου στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο στην Πάφο, στις 20:30.

Η παράσταση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο αφιέρωμα που παρουσιάστηκε ποτέ στην Κύπρο γύρω από τη ζωή και το έργο της σπουδαιότερης υψίφωνου του 20ου αιώνα Μαρίας Καλογεροπούλου, γνωστής ως Μαρία Κάλλας (1923-1977). Παρουσιάζεται η καλλιτεχνική της πορεία, από τα πρώτα της βήματα στο χώρο του λυρικού θεάτρου μέχρι και τον απρόσμενο θάνατό της.

Λόγος και μουσική συνδυάζονται αρμονικά από τους πρωταγωνιστές, την υψίφωνο Χρύσω Μακαρίου και τον ηθοποιό Αχιλλέα Γραμματικόπουλο. Ο κ. Γραμματικόπουλος υποδύεται το ρόλο του σκηνοθέτη που αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει μια παραγωγή για την Ελληνίδα Ντίβα, αλλά δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα για την ίδια και η κα Μακαρίου μάς μεταφέρει με τις φωνητικές τις ικανότητες στους ρόλους-ηρωίδες που σημάδεψαν και καθιέρωσαν την Κάλλας ως την απόλυτη Ντίβα της Όπερας. Τους δύο πρωταγωνιστές συνοδεύουν ο διεθνούς φήμης Βούλγαρος Βαρύτονος Κρούμ Γκάλαμπωφ, ο Πιανίστας Ζμπύνιεκ Μάρουσκα και ο Φλαουτίστας Θεόδωρος Κρασίδης.

Η σύλληψη της εκδήλωσης είναι πολυεπίπεδη και συνδυάζει, πέραν από την ερμηνεία των χαρακτηριστικών αριών της Κάλλας, οπτικοακουστικό υλικό υπό τη μορφή κολλάζ, σπάνιου φωτογραφικού υλικού και συνεντεύξεων της ντίβας. Το τεράστιο έργο της έρευνας ανέλαβε η Ιστορικός Μουσικολόγος Δρ Σπυριδούλα Κατσαρού, ενώ το μοντάζ έχει επιμεληθεί η Μαρία Αβραάμ. Ο μονόλογος/αφήγηση βασίζεται σε μοναδικές πηγές και αρχεία ανάμεσα σε άλλα αυτών της ΕΡΤ, της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, καθώς και μεγάλων συλλεκτών προσωπικών αντικειμένων και επιστολών της Μαρίας Κάλλας.

Η εκδήλωση στοχεύει στην κατά το δυνατόν πληρέστερη σκιαγράφηση της Μαρίας Καλογεροπούλου, ως μουσικής προσωπικότητας με συγκεκριμένες ιδέες και αντιλήψεις περί τέχνης και κυρίως περί όπερας, ως ανθρώπου σε όλες τις διαστάσεις και εκφάνσεις του, ως μιας συνεχώς εξελισσόμενης μουσικού σε διάλογο με το κοινό της, ως δημιουργού μιας συγκεκριμένης εικόνας: La Callas.

Διοργανωτής της παράστασης είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή». Η εκδήλωση, πέραν του φιλανθρωπικού της χαρακτήρα, αποτελεί και μία υψηλή προσφορά στον πολιτισμό, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο αφιέρωμα της Κάλλας που έγινε μέχρι τώρα στην Κύπρο.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας, κας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υψηλής Προστάτιδας του Συνδέσμου.

Εισιτήρια διατίθενται από τη Soldout Tickets διαδικτυακά, σε όλα τα περίπτερα So Easy σε όλες τις πόλεις, σε όλα τα καταστήματα Stephanis, στην Πάφο στο περίπτερο Time Out καθώς και την ημέρα των παραστάσεων στην είσοδο των θεάτρων.

Τιμές εισιτηρίων: 15 Ευρώ, 10 Ευρώ για μαθητές, φοιτητές (μέχρι την ηλικία των 25) και συνταξιούχους

Συνδιοργανωτής: Δήμος Πάφου

Πληροφορίες: 22 311 277/ Σύνδεσμος Ένα Όνειρο Μια Ευχή
Διαχρονικός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Μέγα Χορηγοί: Prospectacy, Michael Kyprianou and Co . LLC
Χορηγοί: Koukounis and Company, Solsidus/Law, Papantoniou Bakeries, Nice Day
Υποστηρικτής: Design By Sakis
Χορηγός Μεταφοράς: Coop Travel
Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ